Lördag 28 november 2015
Bokaktuella Ola Skinnarmo på snabbvisit i Varberg
Publicerad 15 Sep 2010

För Ola Skinnarmo handlar livet om att våga utmana sig själv. Genom sina expeditioner har han om och om igen bevisat att det omöjliga faktiskt är möjligt. Igår var han på en snabbvisit i Varberg och VP passade på att prata med honom om hans nya bok ”Skinnarmo och Nordostpassagen” som handlar om hans senaste expedition, en seglats i polarforskaren Nordenskiölds spår genom Nordostpassagen. Skinnarmo beskriver expeditionen som både den mest utmanande och den vackraste han varit med om. Boken är en hyllning till Arktis, men pekar samtidigt uppfordrande på allvaret i de klimatförändringar som påverkar vår omvärld.
Ola Skinnarmo var förste svensk att nå Sydpolen 1998. Två år senare gav han sig ut på en expedition tillsammans med Göran Kropp, där målet var att nå Nordpolen. Göran Kropp tvingades avbryta expeditionen på grund av förfrysning, men Skinnarmo fortsatte ensam och blev förste svensk att nå även jordens nordligaste punkt.

Tyst kring klimatfrågan
Den senaste expeditionen, en tre månader lång seglats i finlandssvenske polarforskaren Adolf Erik Nordenskiölds spår, tog Ola Skinnarmo och hans sju besättningsmän 6 000 sjömil från Nordnorge till Berings sund i Alaska.
– Det var den längsta och mest utmanande expedition vi varit med om, men också den vackraste. Vi såg isbjörnar, valrossar och en fantastisk natur. Tyvärr är anledningen till att vi ville genomföra den här expeditionen att påvisa att det är en värld i förändring, med klimatförändringen som är ett faktum, säger Ola Skinnarmo.
Han tycker att det blivit väldigt tyst kring klimatfrågan och hoppas att hans bok, som ges ut i dag, kommer att medverka till att debatten aktualiseras igen.
– Den viktigaste biten med den här resan var att visualisera de förändringar som sker i Arktis med tanke på klimatförändringen. Vi såg 30 000 valrossar som på grund av brist på is låg hoptryckta vid en liten by som heter Rykarpy. Det var skrämmande ur ett miljöperspektiv att se sådana här saker.

Uppstod det några nödsituationer under resans gång?
– När isen hindrade oss i norr blev det kaosartat. Vi fick bända och putta med segelbåten. Men isen rörde sig hela tiden och det gjorde att vi kunde klara det. Vi var ute i tre månader i en miljö som är utsatt. Det fanns en del is och hade vi haft otur så hade vi fastnat och blivit fängslade av is. Så det gäller att ha is i magen och genomföra det på ett så tryggt sätt som möjligt. Inte minst nu när man är familjefar.

Är det svårt att kombinera äventyrsresor med familjelivet?
– Jag har en väldigt förstående fru och det underlättar givetvis. Det är inte omöjligt, men det är en utmaning.

Vad har du lärt dig av den här expeditionen?
– Återigen har jag insett att ingenting är omöjligt, men även att man kan lyckas och ha roligt under tiden.

Vad tror du att andra kan lära sig av dig?
– Jag tror det är viktigt att få inspiration ibland. Jag är ingen övermänniska utan anledningen till att jag har gjort det jag har gjort är att jag tänkt på ett speciellt sätt. Det handlar bland annat om vikten av att sätta delmål, vikten av att samarbeta och vikten av att acceptera det man inte kan göra något åt. Det gäller att fokusera på det man kan.

Vilken är din drivkraft?
– Det är att verkligen leva livet Det är viktigt att våga utvecklas och utmana sig själv.

Finns det något du fortfarande drömmer om att göra?
– Jodå, flera grejer, inte minst med mina barn och min familj. När min yngsta son var sex månader gammal så var vi uppe i Svalbard och tittade på isbjörnar och valrossar, så visst har de redan fått vara med på mycket. Ju mer man hittar på desto fler intryck och idéer får man.

Jag läste i en intervju i SvD från 2003 att du då hade bestämt dig för att sluta med dina äventyr. Hur känner du inför det i dag?
– Jag vet inte vad jag tänkte på där. Jag mår bäst av att få vara ute och lukta lite skit ibland. Jag kommer nog att hålla på med det här så länge jag lever, hoppas jag.

Jessica Eliasson
jessica.eliasson@varbergsposten.seNyheten Publicerades av
Jessica Eliasson
Publicerad 15 Sep 2010

Tipsa en vän om Nyheten
Vännens E-mail
Din E-mail  
     
   Användarlogin Utgivare: Viveka Hedbjörk. Allt material på Varbergsposten.se
är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
Cookies Prenumerera via RSS